Kind Blog

De Grootste Kinder Blog van Nederland

Hoe vaak gaat een kind naar het kinderdagverblijf?

Werkende ouders zouden niet echt lekker kunnen werken, als er geen passende kinderopvang voor hun kinderen zouden zijn. Gelukkig stimuleert de overheid werkende ouders door mee te betalen in de kosten voor kinderopvang, door middel van kinderopvangtoeslag. Ouders kunnen kiezen uit verschillende soorten opvang; opa/oma, gastouders of het kinderdagverblijf. De laatste jaren is gebleken dat de kinderopvang in Oosterhout goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Hoe vaak breng jij je kindje naar het kinderdagverblijf?

Hoeveel dagen en uren kan en mag ik mijn kindje brengen?
Ieder kind is natuurlijk anders, het ligt ook aan de leeftijd, situatie en hoeveel plek er is om jouw kindje op te vangen. Een kind dat vanaf drie maanden naar de opvang gaat, leert van jongs af aan om sociaal met andere kinderen om te gaan. Een ouder kind heeft tijd nodig om aan de nieuwe situatie te wennen. Het advies voor ouders is om kinderen tussen de zestien en tweeëndertig uur per week onder te brengen. Langer is niet aan te raden, doordat ze thuis ook een goede band met elkaar kunnen ontwikkelen. Ouders en de professionals van de kinderopvang moeten altijd naar de signalen van het kind luisteren.

Voordelen van kinderdagverblijven
Een kind dat naar de opvang gaat heeft in zijn latere leven veel voordelen. De voordelen zijn:

  • Leren spelen/delen
  • Stimuleert de sociale ontwikkeling
  • Leert sneller vrienden maken
  • Houdt rekening met anderen
  • Kan voor zichzelf opkomen
  • Kan later goed aansluiten op de basisschool
  • Is sneller zelfstandig


Een opa/oma of oppas kan weleens ziek zijn, op een kinderdagverblijf is er altijd iemand aanwezig. Ook zijn kinderdagverblijven het hele jaar open voor opvang. Mochten de vaste leidsters ziek zijn, hoeft dat geen probleem te zijn. Doordat het vaak soepel verloopt tussen de kinderopvang en organisatie is er altijd professionele vervanging.

Professionele en pedagogische medewerkers
Omdat je kindje ook door anderen wordt verzorgt en opgevoed, is het belangrijk voor ouders om te weten wie er voor je kindje zorgt. Medewerkers op een kinderdagverblijf worden vertrouwde en vaste gezichten van kinderen. Hoe vaker en langer een kind op het kinderdagverblijf zit, hoe meer het kind zich hecht aan zijn verzorger(s). Samen op één lijn met de ouders zitten is dan ook belangrijk. Kinderdagverblijven hebben een pedagogisch plan van aanpak over de ontwikkeling van je kindje. De onderwerpen zijn bijvoorbeeld: sociale-, motorische-, creatieve-, en cognitieve ontwikkelingen van kinderen.