Kind Blog

De Grootste Kinder Blog van Nederland

Do’s en dont’s als je je kinderen moet vertellen dat jullie gaan scheiden

Aan je kinderen vertellen dat je gaat scheiden is nooit leuk. Niet voor je kinderen, maar ook niet voor jezelf. Je kinderen kunnen te maken krijgen met heftige emoties als je ze dit nieuws vertelt, en je wil je kind natuurlijk nooit zo boos of verdrietig zien. Veel ouders zien dan ook heel erg op tegen dit gesprek. Ze weten niet goed wat ze moeten zeggen en wanneer ze dit moeten doen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen of juist beter niet kunt doen om het gesprek beter te laten verlopen en je kind dus te helpen om de scheiding te verwerken. In deze blog geven we je een paar do’s en don’ts waarmee je zeker aan de slag kunt!

Do: neem samen je verantwoordelijkheid

Een van de belangrijkste dingen is om samen je verantwoordelijkheid te nemen. Jullie hebben samen kinderen gekregen, en vertellen nu dus ook samen aan jullie kinderen dat jullie gaan scheiden. Als je dit samen doet, laat je meteen merken dat jullie allebei de ouders van jullie kinderen zijn en nog steeds samen voor hen willen zorgen. Als jullie meerdere kinderen hebben, vertel het nieuws dan ook tegelijkertijd tegen alle kinderen (of vlak na elkaar als de leeftijdsverschillen heel groot zijn). Hiermee voorkom je dat er onduidelijkheden ontstaan doordat er twee verschillende verhalen zijn verteld. Zorg er ook voor dat jullie allebei aan het woord zijn als jullie het nieuws vertellen. Hiermee laat je zien dat het een boodschap van jullie samen is. Spreek je ex-partner dus niet tegen en zorg dat er geen ruzie ontstaat. De samenwerking die je hierdoor uitstraalt geeft een gevoel van veiligheid aan je kinderen. Een scheidingsadviseur kan jullie helpen om de samenwerking goed te houden. Een scheidingsadviseur zoekt namelijk samen met jullie naar oplossingen die voor jullie allebei voordelig zijn. Zo is het makkelijk om ook na de scheiding nog samen door een deur te kunnen.

Do: een goede voorbereiding

Om ervoor te zorgen dat dit gesprek soepel verloopt, is een goede voorbereiding nodig. Spreek van tevoren af hoe jullie het nieuws gaan brengen en wie wat vertelt. Zo ontstaan er tijdens het gesprek geen verrassingen, en zal het soepel verlopen. Zet ook op een rijtje wat je allemaal moet vertellen. Bijvoorbeeld dat jullie uit elkaar gaan, er een aantal dingen zullen veranderen, dit niet aan de kinderen ligt, de relatie tussen kind en ouders hetzelfde blijft en eventueel nog wat praktische zaken.

Don’t: te lang wachten

Het is niet goed om te lang te wachten met de boodschap dat jullie gaan scheiden. Het is beter voor een kind om dit vroeg in het proces te weten. Zo heeft hij of zij de mogelijkheid om zich rustig voor te bereiden op veranderingen, bijvoorbeeld het vertrek van papa of mama uit huis. Vertel het niet alleen op tijd, maar ook op een fijne plek waar je kind zich veilig voelt. Doe dit bijvoorbeeld thuis, hier heeft je kind ook de mogelijkheid om zich even terug te trekken. Voor het slapengaan is geen goed moment, omdat je kind dan geen mogelijkheid heeft om nog te praten of vragen te stellen, of om zich gewoon even terug te trekken.